Wereldreiziger

Als het geraas van auto’s is verstomd, hoor ik een kwetterende vogel die allerlei vrolijke melodietjes aaneenrijgt. Ik stap van de fiets en luister… kanarieachtig gefluit, soms een krasje op de plaat en hup, de volgende riedel. Dit moet ‘m zijn: een bosrietzanger!

Ik kijk uit over drassig grasland met aan de wegkant een brede rietsloot. Het gekwinkeleer waait royaal uit het groen. Ik tuur in de ruige begroeiing en spot een bruinbeige vogeltje, vastgeklemd aan een met de wind meedeinende rietstengel. Een check op de app Vogelgeluiden leert dat de zang van de digitale bosrietzanger verdraaid veel lijkt op wat ik hier ‘live’ hoor. En dat na een vliegreis van minstens 10.000 km, helemaal uit Afrika!

Overwinteren

In de Belgische podcast Fwiet!Fwiet! verhaalt vogelaar Wouter Faveyts in heerlijk Vlaams over de bosrietzanger: “Tis unne virtuoze zanger en een meesterlijk imitator van Europese en Afrikaanse zangers die ’m op z’n trek tegenkomt”. Wouter weet ook dat bosrietzangers, in tegenstelling tot andere overwinteraars, naar Oost-Afrika trekken. Ze vliegen via de Balkan naar de oostelijke Middellandse Zee en steken daar over. Eerste stop is in Ethiopië en Soedan waar ze hun verenkleed wisselen. Pas in november en december vliegen ze door naar overwintergebieden in Botswana en Mozambique. In het voorjaar gaat de retourvlucht via Saoedi-Arabië, Jemen en Oman, waarna de wereldreizigers in mei weer in ons land arriveren.

Reisschema

In gedachten teken ik een routekaart, zie het vogeltje tijdens die grote reis slalommen langs donderwolken en bergketens. Waarom zo ver weg en dan dat hele eind weer terug, alleen om een nest jongen groot te brengen? “Vogelkes doen niks zomaar”, vertelt Wouter. Hij legt uit dat trekvogels elk jaar de route volgen waarlangs de soort zich verspreidde, nadat de ijskappen zich terugtrokken naar het noorden. Dat reisschema zit in hun DNA. In hun overwinter- en zomergebieden vinden ze voor dat moment de meest gunstige weers- en voedselomstandigheden. Het gaat al duizenden jaren zo, dus biedt deze strategie blijkbaar de beste overlevingskansen.

Gedreven door instinct en een innerlijk kompas. En dan is het rijke zangrepertoire ook nog ergens in dat kleine brein opgeslagen. Zeker en vast op een microchip!

Podcast 24 FwietFwiet (op 30.00)

Bosrietzanger
Foto: ©Flickr/Gertjan van Noord

Op zoek naar een verhalenverteller? Iemand met een vlotte pen en die wel in is voor een vrolijke noot in de tekst? Neem dan contact ↓ met mij op. Ik help je graag!