Duurzaam douchen? Ik lees een nieuwsbericht van Brabant Water over het nationale watertekort. Gelukkig hoeven wij ons in Brabant geen zorgen te maken over het drinkwater. Dat komt uit diepe aardlagen waarin voldoende water zit.
Toch is minder watergebruik altijd beter, vindt het drinkwaterbedrijf. Het nieuwsbericht sluit daarom af met drie tips: slim sproeien, zuinige zwembadjes en duurzaam douchen. Met andere woorden: gewoon minder en korter douchen. Een flinke uitdaging nu een nieuwe hittegolf in aantocht is.
Beleidstafels
In de afgelopen week publiceerden de media gretig foto’s van drooggevallen rivierbeddingen, scheefgezakte woonboten en scheuren in een anders zo smeuïge kleigrond. Ik lees over beleidstafels en managementteams watertekort. En in de talkshows wordt de zoveelste deskundige opgetrommeld om deze onheilstijding te duiden: toch de klimaatverandering?
Trouwens, waar is onze oranje watermanager? Of volgt hij het crisisberaad vanuit zijn Griekse pied-à-terre?
Plantaardig
In een opinieartikel in de Belgische Knack, gooit eco-ondernemer Louis de Jaeger een steen in de bijna droge vijver: “De meeste waterbesparingstips zijn bullshit”. De Jaeger doucht iedere dag minstens een half uur. Zonder wroeging, want hij eet plantaardiger. Dat zet qua waterbesparing meer zoden aan de dijk. Volgens De Jaeger komt de echte waterverspilling voor rekening van de landbouw. Vooral de productie van veevoergewassen en het verwerken van vlees, is zeer waterintensief.
Ook zuivelconsumenten moeten zich realiseren dat voor een liter koemelk 1000 liter water nodig is. “Wil de regering écht iets doen aan de droogte, dan maakt ze plantaardige melk voordeliger dan koemelk”, betoogt De Jaeger.
Campingdouche
Terug naar wat overzichtelijker watermanagement: duurzaam douchen. Misschien is een campingdouche in de tuin de ultieme, duurzame oplossing. Zo’n zwarte zak met een ieniemienie doucheslang die je met een afgepaste hoeveelheid water vult en in de zon hangt. Natuurlijk vang je tijdens het douchen het water op in een teiltje en gebruik je geen zeep. Daarna verwen je de dorstige perkplanten met het waswater.
Opinieartikel Louis De Jaeger in Knack
Wanneer het hoogzomer is, dan heb je wel iets beters te doen dan schrijven, schrappen en zwoegen op een stuk tekst. Zoek jij een tekstschrijver die jou hierbij helpt? Neem dan contact ↓ op. Samen maken we er iets moois van!