Expeditie bramen plukken

In de zomervakanties logeerden mijn zusje en ik vaak bij oma in Vessem, een dorp in de Brabantse Kempen. Tijdens dwaaltochten in de bosrijke omgeving plukten we bramen; diepblauwe, zoetsappige knoeperds.

Soms namen we een emmertje mee, maar liever aten we de bramen meteen op! Oma zag ons vol schrammen en met paarse vingers thuiskomen. Ze plaagde dan dat we beter geen ongewassen bramen konden eten, want misschien had ‘velleke mous’ erover gelopen.

Geniepig duiveltje

Velleke mous? Ik fantaseerde dat het een geniepig duiveltje was dat over de bramen plaste. Later stuitte ik wel eens op een grote groene sprinkhaan die over de stekelige takken kroop. Zou dat ‘m zijn…?

In de afgelopen jaren zag ik onderweg braamstruiken genoeg, maar geen rijpe bramen. Deze zomer bramen in overvloed. En lekker! Minpuntje: de op het oog lekkerste bramen hangen altijd aan de overkant van de sloot.

Doornige stengels

In de berm langs een fietspad staan struiken boordevol bramen. En aan de goede kant van de sloot. Moet lukken! Ik stap in het lange bermgras en heb meteen zo’n doornige stengel aan mijn mouw hangen. Voorzichtig nu! Ik houd me vast aan een stevige tak loofhout en schuif langs het talud een stukje naar beneden. Intussen klauwt de volgende tentakel zich via dunne katoen in mijn rug.

Bloedzuigend spinnetje

In deze houdgreep scoor ik een handjevol bramen die ik– weer veilig op het asfalt- met smaak opeet. Paarse vingers en vol schrammen, net zoals vroeger. Alleen is velleke mous misschien veranderd in een minuscuul bloedzuigend spinnetje dat ik die avond tijdig bij de kladden heb!

Inheemse topper

Bramen zijn nu overigens ‘trending topic’: in Trouw lees ik over onderzoekers van de WUR die alle 200! soorten Nederlandse bramen in kaart brachten. Ze houden een warm pleidooi voor deze “inheemse topper die goed is voor de biodiversiteit” en nuanceren de stelling dat bramen graadmeter zijn voor verstoring in de natuur door stikstofneerslag!

close-up groene sprinkhaan op blad tijdens bramen plukken.
Groene Sprinkhaan, credits: Pavan Prasad/Pixabay

Maak eens met een herinnering aan vroeger een ‘bruggetje’ naar nu. Zo vind je ook inspiratie voor een mooi verhaal over jouw werk. Wil je meer tips? Of heb jij handjes nodig bij jouw schrijfwerk? Stuur dan een bericht ↓ Ik help je graag!