Frietzakbekermos? Ik kijk nog eens goed naar de foto. De naamgever had vast zo’n ouderwets vierkant frietzakje voor ogen. In elk geval een naam die je makkelijker onthoudt dan het Latijnse Cladonia humilis.
Ik ben online in de wereld van korstmossen gedoken, op zoek naar een match met een plukje mos waarvan ik een foto maakte op de hei. Maar de bekervormpjes in het mos dat ik ‘op naam’ wil brengen, lijken niet op een frietzak.
Mooie verhalen
Het is een opdracht voor de Basiscursus Plantenen Dieren Herkennen van Soortenacademie. Ik werk in een digitale leeromgeving, dus kan lessen en opdrachten zelf inplannen. Experts van de Vlinderstichting, RAVON, Stichting Anemoon of een andere soortenorganisatie, loodsen ons elke les door de theorie.
Mooie verhalen over beestjes en planten, hoe alles met elkaar verbonden is. En waarom dat belangrijk is. Veel foto’s, filmpjes en tips om zelf op onderzoek uit te gaan! Voor eerdere opdrachten speurde ik naar diersporen, zweefvliegen en bijen. Ik kroop door het bos op zoek naar plaatjeszwammen en wachtte eindeloos bij een watertje om de houtpantserjuffer te zien.
Zelf op onderzoek uit!
Mijn uitdaging? Met een andere blik de natuur in, vaker stilstaan, bukken – desnoods op m’n knieën – en vooral: weten waar ik op moet letten! Nieuwsgierig en vol verwondering struin ik door natuurgebieden waar ik al zolang kom. Napret als ik terugdenk aan de manoeuvres om die ene zweefvlieg te fotograferen. Of het natte pak dat ik opliep in een zompig weiland.
Het mossendilemma is inmiddels opgelost. Na het nodige puzzelwerk, besluit ik dat het om kopjesbekermos gaat.
Heb jij groene vingers, maar houden die liever een schop vast dan een pen? En wil je toch mooie ontdekkingen delen, bijvoorbeeld in een blog of column? Neem dan contact ↓ op met mij; samen maken we er een mooi verhaal van!